Spreeuwenwolken

NOORD - Op deze plek zal Berend Seinen van stadsdeel Amsterdam-Noord maandelijks wat vertellen over de flora en fauna in Noord. Berend is educatief medewerker van Natuur- en Milieu Educatie en heeft al de nodige leuke en leerzame columns op zijn naam staan. De tekst is ook terug te lezen op www.noord.amsterdam.nl.
Berend Seinen. (Foto: Vincent de Vries/RM)

"Spreeuwen gaan in dit jaargetijde massaal op reis om elders te overwinteren. Een deel van de spreeuwen blijft en krijgt gezelschap van spreeuwen uit noordelijke streken die bij ons komen overwinteren. Ze vliegen in grote zwermen over ons land op zoek naar hun tijdelijke winterverblijf. In deze periode gaat het om zo’n dertig miljoen exemplaren, waarvan een deel ook weer doortrekt.
Spreeuwen overnachten uit veiligheidsoverwegingen graag in groepen bij elkaar. Dat betekent soms wat geluidsoverlast voor buurtbewoners. Een favoriete slaapplaats voor spreeuwen is een met klimop begroeide boom. Klimop blijft in de winter groen en biedt daarom prima dekking tegen eventuele vijanden. Tegen de schemer zoeken ze hun slaapplaats op dat begint met minuten lang rondcirkelen een soort verkenning of alles veilig is. En dan ineens alsof iemand uit de groep een teken geeft vallen ze spontaan uit de lucht op hun plek. Ook in het donker blijven ze nog lang luidruchtig met elkaar communiceren. In de ochtend bij het eerste daglicht vliegen ze meestal tegelijk weg op zoek naar voedsel in de wijde omgeving."
Artikel geplaatst op: 14 oktober 2011 - 15:12

Gerelateerd

Delen

Er zijn nog geen reacties

Plaats je reactie: